EU investerar stort för att göra industrin grön och konkurrenskraftig. Företag som är tidigt ute kan ta del av en snabbt växande marknad och nya affärsmöjligheter.

Den 26 februari 2025 presenterade EU:s Clean Industrial Deal, en strategi som ska stärka Europas industriella konkurrenskraft samtidigt som ekonomin blir mer hållbar. Vår analys är att fokus flyttas från tvingande krav till ökade incitament och ekonomiskt stöd.
Företag som satsar på grön omställning kan nu räkna med större möjligheter till finansiering, förenklade regler och konkurrensfördelar på en snabbt växande marknad.
Stora pengar på spel – Marknaden växer snabbt
Den industriella omställningen backas upp av enorma EU-investeringar och snabbt växande marknader. Några exempel:
- Cirkulär ekonomi kan växa från 31 miljarder euro idag till 100 miljarder euro 2030, och skapa 500 000 nya jobb i Europa.
- Marknaden för ren energi-teknik väntas vara värd 2 biljoner USD år 2035 enligt IEA.
- EU:s nya Industrial Decarbonisation Bank ska mobilisera 100 miljarder euro för att stötta industriell elektrifiering, energieffektivisering och fossilfria material.
Vilka branscher påverkas mest?
Svenska företag i nyckelindustrier har stora möjligheter att ta en ledande roll i omställningen. Här är tre sektorer som får särskild uppmärksamhet i Clean Industrial Deal:
🚗 Fordonsindustrin
- EU skärper regler för materialspårbarhet, cirkularitet och batteriåtervinning. Elektrifiering och fossilfria material blir affärskritiska. Den 5 mars 2025 presenterar EU en handlingsplan för fordonsindustrin.
- Möjligheter: Svenska underleverantörer kan stärka sin position genom fokus på energieffektivitet och cirkuläritet i sina produkter och processer.
🏗️ Bygg- och fastighetsbranschen
- Byggsektorn står för en stor del av EU:s utsläpp och materialanvändning. Nya regler för hållbara byggmaterial, cirkularitet och energieffektivitet kommer att driva förändring. 2026 kommer EU att införa en Circular Economy Act som direkt påverkar sektorn.
- Möjligheter: Företag kan få konkurrensfördelar genom att använda återvunnet material, utveckla energieffektiva bygglösningar och digitalisera materialspårning i byggprocessen.
🧪 Kemikalieindustrin
- Kemikalier är en nyckelkomponent i allt från batterier till läkemedel. EU ställer nu högre krav på hållbara och återvinningsbara kemikalier. Ett kemikaliepaket presenteras i slutet av 2025 för att öka konkurrenskraften och modernisera industrin med hållbara råvaror och innovation.
- Möjligheter: Företag som satsar på biologiskt nedbrytbara kemikalier och återvinning av industriella kemikalier kan få ett försprång.
🌱 Bioekonomin
- Träbaserade material och bioplaster blir allt viktigare för att ersätta fossilbaserade råvaror. EU kommer att under 2025 lansera en bioekonomistrategi för att minska beroendet av fossilbaserade material och stärka värdekedjor för biobaserade produkter.
- Möjligheter: Svenska skogs- och bioindustrier kan expandera genom nya biobaserade material och hållbara förpackningslösningar.
Hur kan företag agera nu?
✔ Optimera materialanvändning och cirkuläritet – Minskad resursanvändning och återvinning blir en konkurrensfördel när EU skärper kraven på produktspårbarhet och cirkulära lösningar.
✔ Utforska EU:s finansieringsmöjligheter – Det finns stora medel att söka för industrins klimatomställning.
✔ Bygg partnerskap i värdekedjan – Krav på hållbarhet och cirkularitet ökar, vilket gör samarbete med kunder och leverantörer ännu viktigare.
✔ Säkra produktdata och materialspårbarhet – Digitala produktpass blir ett kommande krav och en nyckel till att uppfylla EU:s lagstiftning.
De företag som agerar nu stärker sin marknadsposition och säkrar framtida konkurrenskraft i en mer hållbar ekonomi.
Framtidens industri skapas nu
Clean Industrial Deal är en av EU:s största industrisatsningar på decennier. Svenska företag har en unik möjlighet att positionera sig i denna omställning – men det kräver snabba beslut och strategiska investeringar.
Hur ser din affärsstrategi ut i den nya industriella eran? 🚀