Vi arbetar med era befintliga verktyg: Vi använder era nuvarande system och våra beprövade mallar i Office-paketet för att samla in och strukturera data. På så sätt slipper ni investera i dyra IT-lösningar eller komplexa rapporteringsverktyg.
Skräddarsydd metodik för era behov: Varje företag är unikt. Därför anpassar vi
vår metod efter er
Dubbel väsentlighetsanalys – grunden för er rapportering: Vi hjälper er att genomföra en dubbel väsentlighetsanalys för att identifiera och prioritera de frågor som är mest relevanta för er verksamhet.
Praktisk vägledning från start till mål: Vi tar er genom hela processen – från att kartlägga värdekedjan och samla in data till att leverera en färdig hållbarhetsrapport som är redo för granskning.
Krav på ett strukturerat hållbarhetsarbete kommer från många håll, och det kan vara en utmaning att hitta tid och resurser. Vi hjälper dig att klargöra begrepp, fokusera på rätt saker och skapa affärsvärde på många nivåer. Hållbarhetsarbete handlar inte bara om att uppfylla lagkrav och intressenters förväntningar – en genomtänkt hållbarhetsstrategi kan ge både konkurrenskraft och ökad lönsamhet.
Den dubbla väsentlighetsanalysen är hjärtat i allt hållbarhetsarbete. Den hjälper till att prioritera och skapa affärsnytta med hjälp av hållbarhet. Med väsentlighetsanalysen på plats kan ni rikta era insatser med precision istället för att skjuta brett med oklar riktning.
För hållbarhetsarbetet handlar inte bara om att leva upp till lagkrav och förväntningar från intressenter – ett genomarbetat hållbarhetsarbete kan stärka både konkurrenskraft och lönsamhet, samtidigt som ni blir en del av omställningen.
Dubbel väsentlighet är också ett centralt begrepp i
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är ett initiativ från EU vars syfte är att stärka hållbarhetsrapporteringen och skapa en enhetlig standard för företags hållbarhetsinformation. CSRD är en central del av den europeiska gröna given (European Green Deal), som syftar till att göra Europa klimatneutralt till 2050.
I Sverige är direktivet införlivat i årsredovisningslagen och innebär att hållbarhetsrapporten omfattas av samma krav som den ekonomiska rapporten. Direktivet ersätter och bygger vidare på den tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD) och innebär en kraftig utvidgning av rapporteringskraven.
CSRD har två huvudsakliga syften:
Transparens om hållbarhetsrisker och möjligheter: Direktivet kräver att företag redovisar sociala och miljömässiga risker samt hur dessa påverkar företagets verksamhet och ekonomi.
Transparens om påverkan på miljö och samhälle: Företag måste också rapportera hur deras verksamhet påverkar människor och miljö, med målet att öka insynen och styra investeringar mot mer hållbara företag.
Genom att integrera hållbarhetsinformation i årsredovisningen och ställa krav på oberoende granskning av rapporterna, strävar CSRD efter att höja kvaliteten på hållbarhetsrapporteringen och säkerställa att den är jämförbar och pålitlig över hela EU.
Större företag har sedan tidigare krav på att upprätta en hållbarhetsredovisning, men de gamla reglerna har lämnat en stor frihet att forma rapporten som företagen vill och revision har handlat om att konstatera att en hållbarhetsrapport har upprättats. Här innebär CSRD stora förändringar.
CSRD innebär tydliga ramar för hur rapporteringen ska gå till, vilken data som företag måste rapportera och i vilken form. Rapporteringsstandarden som ska användas heter ESRS.
Företag måste genomföra en dubbel väsentlighetsanalys som avgör vilka områden företaget måste rapportera på. Rapporten ska även innehålla en tydlig beskrivning av arbetet med väsentlighetsanalysen.
Styrelsen bär ansvaret för hållbarhetsrapporten.
Revisorn granskar hållbarhetsrapporten.
Kvalitetskraven för hållbarhetsrapporten höjs till samma nivå som för den finansiella rapporten.
Hållbarhetsrapporten blir en del av förvaltningsberättelsen genom ett separat avsnitt.
CSRD är direkt tillämpligt på större företag, men dess effekter sprider sig långt ut i leverantörskedjan och påverkar indirekt mindre företag och underleverantörer. Detta eftersom Direktivet är tydligt med att företag måste rapportera sin påverkan, risker och möjligheter för hela värdekedjan.
Kriterier för att omfattas av rapporteringskraven
Ett företag omfattas av CSRD från och med 2025 om det uppfyller minst två av följande tre kriterier:
En balansomslutning på minst 280 miljoner kronor.
En nettoomsättning på minst 550 miljoner kronor.
250 eller fler anställda i genomsnitt under året.
Fler företag kommer att inkluderas gradvis enligt nedan:
Vi hjälper till att navigera genom processen för dubbel väsentlighetsanalys. Vi använder en välbeprövad process för dubbel väsentlighetsanalys som utgår ifrån CSRD och ESRS-standarderna. Arbetet sker i nära samarbete med dig som kund och anpassas efter hur mycket ni vill göra själva. I vissa uppdrag fungerar vi mer som vägvisare, i andra projektleder vi analysen från start till mål – alltid med målet att analysen ska fungera som en kraftfull kompass för affärsnytta. Upplägget beror helt på vilka resurser och vilken kompetens som finns internt.
Vill du veta mer?